REENA SIDEK

Isnin, Mac 14, 2011

009 ; SELAGI ADA DIA

Tajuk : Selagi Ada Dia
Karya : Aisya Sofea
Terbitan : Alaf 21
Dimiliki Pada : 03/11/2008


Sinopsis :


"Biarpun jauh dipisah waktu suara hatimu membisik bagai kau ada di sisi "
Pertemuan tanpa dirancang telah membuka pintu hati Arianni untuk mengenal erti cinta. Apatah lagi, lelaki itu berjanji menjadikan dia sebahagian hidupnya,berjanji bahawa segalanya mampu ditangani dan berjanji akan mempertahankan cinta mereka.
Namun Haris hanya pandai berjanji. Janji tinggal janji. Bila kebenaran terungkai, tinggal lah Arianni terkapai-kapai sendiri. Di humban dengan pelbagai tohmahan, seranah dan maki hamun dari keluarganya sendiri. Seolah-olah hanya dia yang bersalah. Tapi salahkan jika dirinya jatuh cinta? Jatuh cinta pada lelaki yang tidak sepatutnya. Arianni buntu memikir nasib diri. 
Kata orang cinta pertama itu indah, tapi tidak buat Arianni. Cinta pertamanya cukup pahit untuk di kenang. Kerana cinta pertamanya ini lah yang mendorong dia melarikan diri dari bumi kelahirannya ini. Kerana cinta pertamanya ini jugak lah hubungan kekeluargaan nya berantakan. Dan cinta pertama itu hilang bagai angin di puput bayu. 
Kini Arianni kembali, setelah 3 tahun merantau membawa lara hati. Dia kembali untuk menunaikan tanggungjawab sebagai seorang anak. Meskipun dirinya dibenci namun kerana kerinduan terhadap mak dan abah, Arianni memberanikan diri. Mungkin inilah peluang baginya untuk menerangkan keadaan yang sebenarnya.
Di saat diri di landa kesepian, muncul Idris membawa harapan. Namun kasih tak tergapai olehnya. Idris seakan bermain tarik tali dengannya. Untuk memulakan langkah Arianni malu. Tak nak di sangka terhegeh-hegeh. Sedang diri di landa delima, Haris muncul menagih janji. Janji yang sudah sekian lama terkubur. Arianni muak. Arianni jelak dengan semua ini. Segalanya harus bernokhtah.
Tanpa sedarnya, dia menyerahkan soal jodohnya pada mak dan ayahnya. Rela menerima siapa pun yang menjadi pilihan mereka. Dia pasrah. 
Kalau dah jodoh tak ke mana. Begitu lah takdir Arianni. Rupanya dalam diam keluarganya sepakat memilih Idris untuk Arianni. Inilah kegembiraan yang diingini Arianni. Mereka bersama akhirnya setelah sekian lama memendam rasa. Bahagia milik mereka jua akhirnya.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
BaRaNgSiApA YaNg MeNgInGiNkAn PeRlInDuNgAn, MaKa ALLAH CuKuP bAgInYa
BaRaNgSiApA YaNg MeNgInGiNkAn TeLaDaN, MaKa RASULULLAH CuKuP bAgInYa
BaRaNgSiApA YaNg MeNgInGiNkAn PeDoMaN, MaKa AL-QURAN CuKuP bAgInYa
BaRaNgSiApA YaNg MeNgInGiNkAn PeRiNgAtAn, MaKa KEMATIAN CuKuP bAgInYa
DaN bArAnGsIaPa TiDaK cUkUp DeNgAN sEmUa, MaKa NERAKA CuKuP bAgInYa