REENA SIDEK

Rabu, April 27, 2011

265 ; SEANDAINYA

Tajuk : Seandainya
Karya : Rys Areesa
Terbitan : Kaki Novel
Dimiliki Pada : 02/04/2011


Sinopsis :


Masing-masing enggan meluahkan isi hati. Hanya bahasa tubuh dan bicara tersirat yang memainkan peranan. Areena tidak berani membuka pintu hatinya untuk Wan Zaharris. Bimbang dirinya akan dikecewakan sebagaimana Zaharris Arman menghancurkan hatinya berderai berkeping-kepingan. Wan Zaharris pula bersenda di dalam kata-kata seriusnya terhadap Areena, berharap gadis itu bisa membaca apa yang tersirat di dalam hatinya. Ke manakah sudahnya hala tuju perhubungan ini?


Pertemuan di dalam komuter menjadi bibit memori yang indah buat Shamsul Azhar. Redup mata Areena mengganggu ketenangan kolam hatinya. Jejaka pemalu ini di dalam diam mengharapkan pertemuan seterusnya biarpun masing-masing pernah hampir disatukan.

Tatkala Zaharris Arman menagih kembali cinta Areena, Wan Zaharris muncul sebagai perwira yang melindungi Areena dari sebarang ancaman kehancuran hati buat kali kedua. Tatkala Areena bersedia menerima kehadiran Wan Zaharris dengan hati yang terbuka, takdir penentu segala-galanya mengambil tempat.

Seandainya Areena membuka pintu hatinya terhadap Wan Zaharris… seandainya Wan Zaharris berterus terang dengan Areena… seandainya takdir tidak wujud di antara mereka berdua, apakah dua insan ini akan beroleh kebahagiaan yang hakiki?

Ulasan :

Hmmm..... nak kata novel ni x best... memang best. Mungkin sebab novel ni tebal dan mood aku yang tak sampai2 nak membaca menyebabkan novel ni lambat habis baca... nak masuk 2minggu baru buku ni aku katam... 
Seandainya~~ menceritakan hubungan Areena dgn Wan Zaharis yang sering bermain tarik tali dalam meluahkan perasaan. Sikap Wan Zaharis yang sentiasa bergurau dalam meluahkan cinta meyebabkan Areena ragu2 pada perasaan Wan Zaharis. Manakala sikap Areena yang selalu seperti tidak mempunyai perasaan setiap kali Wan Zaharis meluahkan perasaan menyebabkan Wan Zaharis tidak yakin cintanya akan diterima Areena...
Tahun berganti tahun, akhirnya Areena dan Wan Zaharis  bersatu sebagai pasangan yang bercinta namun cinta mereka di tentang oleh ibu Wan Zaharis dan lebih malang bila Areena dan Wan Zaharis terlibat dalam kemalangan dan Wan Zaharis terkorban.
Shamsul Azhar yang juga mencintai Areena sanggup mengahwini Areena untuk merawat kelukaan dan trauma yang ditinggalkan Wan Zaharis. Shamsul Azhar sanggup berkorban dan bersabar untuk merawat Areena sehingga sembuh walaupun menyedari Areena tidak menyintainya.  
Berbaloikah kesabaran dan pengorbanan yang dilakukan  oleh Shamsul Azhar untuk memperolehi cinta isterinya??? Kalau nak tahu jawapan bacalah sendiri...

 Ending : Happy :-)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
BaRaNgSiApA YaNg MeNgInGiNkAn PeRlInDuNgAn, MaKa ALLAH CuKuP bAgInYa
BaRaNgSiApA YaNg MeNgInGiNkAn TeLaDaN, MaKa RASULULLAH CuKuP bAgInYa
BaRaNgSiApA YaNg MeNgInGiNkAn PeDoMaN, MaKa AL-QURAN CuKuP bAgInYa
BaRaNgSiApA YaNg MeNgInGiNkAn PeRiNgAtAn, MaKa KEMATIAN CuKuP bAgInYa
DaN bArAnGsIaPa TiDaK cUkUp DeNgAN sEmUa, MaKa NERAKA CuKuP bAgInYa